top of page

ORUCUN ÇEŞİTLERİ

Oruçlar farz, vacip, nafile ve mekruh olmak üzere dört gruba ayrılır.

    Şimdi bunları kısaca görelim:

Farz Oruç:

 Ramazan orucu farz yani gerekli şartları taşıyanların tutmakla yükümlü olduğu oruçtur. Mazerete dayalı olarak veya mazeretsiz tutulmadığı taktirde bir başka zaman kaza edilmesi de zorunludur.
 Ramazan orucunun bozulması sebebiyle tutulması gereken kefaret orucu da farzdır. Bunun yanında zıhar, yanlışlıkla ve kaza ile adam öldürme, hacda ihramlı iken vaktinden önce tıraş olma ve yemin için tutulacak olan kefaret oruçları da farz oruç kapsamında değerlendirilmiştir.

Vacip Oruç:
 Nezir (adak) orucu vacip olan oruç kapsamına girer. Adak bir kimsenin dinen yükümlü olmadığı bir ibadeti yapmayı kendisi için bir yükümlülük haline getirmesidir. 

5. Zilhicce Orucu: Zilhicce ayının ilk dokuz gününde oruç tutmak da tavsiye edilmiştir. Kameri takvime göre zilhicce ayının 10. günü kurban bayramının ilk günüdür.   Peygamberimiz'in zilhiccenin ilk dokuz günü oruç tutmayı sürdürdüğü rivayet edildiği için zilhiccenin ilk dokuz gününün,  oruçlu geçirilmesi müstehap kabul edilir.

Nafile Oruç:
 Farz ve vacip olan oruçların dışında tutulan oruçlar nafile oruç olarak isimlendirilir. Bu oruçlar da insana sevap kazandırır.
Nafile oruç, oruç tutmanın yasak olmadığı tüm günlerde tutulabilir.     

 Ancak bazı günlerde oruç tutmak daha faziletli görülerek bugünlerde oruç tutmak sünnet veya mendup kabul edilmiştir. 
  Oruç tutmanın mendup olduğu günlerden bazıları şunlardır: 

 1.Pazartesi-Perşembe Orucu: Her hafta pazartesi ve perşembe günleri oruç tutmak da teşvik edilmiş bir nafiledir. Peygamberimiz'in pazartesi ve perşembe günleri oruç tuttuğu ve sebebi olarak da "İnsanların amelleri Allah Teala'ya pazartesi ve perşembe günleri arz olunur; ben amelimin arzı sırasında oruçlu olmayı tercih ediyorum" dediği rivayet edilmiştir.

 

 Fakat sadece o günde oruç tutulması doğru görülmemiş, bunun yanında bir önceki veya bir sonraki günün de oruçlu geçirilmesi tavsiye edilmiştir.

 3. Her ay üç gün oruç: Her aydan üç gün oruç tutmak, bunu özellikle her kameri ayların 13, 14 ve 15. günlerinde yapmak müstehap kabul edilmiştir. 

 4. Şevval Orucu:

 

 
 Ay takviminde Ramazan ayından sonraki ay, şevval ayıdır. Şevval ayında altı gün oruç tutmak müstehaptır. Hz. Peygamber, "Ramazanı oruçla geçirip buna şevvalden altı gün ilave eden kişinin bütün yılı oruçlu geçirmiş gibi olur" buyurmuştur.  

 

2. Aşure Orucu: Muharrem ayının onuncu gününe "aşura" denilir. Hz. Peygamber'in bugünde devamlı olarak oruç tuttuğu rivayet edilmiştir.

4. Mekruh Oruçlar: 

  Ramazan bayramının birinci günüyle Kurban bayramının dördüncü gününde tutulacak oruçlar tahrimen mekruhtur. Çünkü bu günler Müslümanlar açısından sevinç ve neşe günleridir. 

 Yalnız Aşure gününde ve yalnız cuma veya cumartesi gününde oruç tutmak, akşam olunca orucu açmadan diğer günün orucuna başlamak gibi tenzihen mekruh olan oruçlar da vardır.

    Mekruh orucun çeşitleri :

 

 Nafile oruçlarda, eş ile birlikte olunan durumlarda, eşin muvafakatinin alınarak, oruç tutulması, ücret karşılığı çalışırken de, hizmet ve çalışmaları olumsuz etkileme ihtimali bulunan durumlarda kendisini çalıştıranın iznini alarak oruç tutulması, İslâmi ibadet duyarlılığının bir gereğidir. Bunlara aykırı hareket etmek de mekruh olur.

 BİRAZ  DÜŞÜNELİM

 Nasrettin Hoca ile kadın arasında geçen olaydan çıkardığınız sonuçlar  nelerdir? Maddeler halinde yazalım. 

 1)..........................................................................................................

 2).........................................................................................................   3)...........................................................................................................

 4)..........................................................................................................

Mail listemize katılın

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Flickr Icon
  • Black Instagram Icon

© 2023 by The Mountain Man. Proudly created with Wix.com

bottom of page